Sigorta Hukuku


Sigorta hukuku sigorta şirketlerinin belirli bir prim karşılığında, kişilerin para ile ölçülebilen menfaatlerini ve sorumluluklarının sonucu oluşan rizikoların tazmin edilmesi amacı ile yapılan poliçelerden doğan karşılıklı hak ve yükümlülükleri düzenleyen, ticaret hukuku kapsamında kalan özel bir hukuk dalıdır.

Günümüzde ortaya çıkan çeşitli ihtiyaçların sonucunda uygulamada Hayat Sigortası, Karayolları Zorunlu Mali Sorumluluk Poliçesi, Kasko Poliçesi, Yangın Poliçesi, İşveren Mali Sorumluluk Poliçesi, Üçüncü Şahıs Mali Mesuliyet Poliçesi, Özel Sağlık Poliçeleri, Nakliye Poliçeleri gibi poliçelere daha sık rastlanmaktadır. Bu poliçelerde düzenlenen hak ve yükümlülükler, poliçelerin bağlı olduğu hazine müsteşarlığı tarafından çıkarılan genel şartlar çerçevesinde ve borçlar kanunu, ticaret kanunu, sigortacılık kanunu, sigortacılıkta tahkim yönetmeliği gibi düzenlemelerle meydana gelen uyuşmazlıklar çözülmeye çalışılmaktadır.

  • Hayat sigortası bağlamında özellikle bankalar aracılığı ile kullanılan kredilere karşılık yapılan hayat sigortalarında, kredi kullanan kişinin vefatı halinde sigorta şirketleri kredi borcuna karşılık hayat sigortası ödemesi yapmayı temelsiz gerekçelerle reddetmekte ve büyük mağduriyetlerin yaşanmasına sebebiyet vermektedirler. Bu gibi durumların önlenmesi ve yaşanan bu mağduriyetlerin giderilmesi açısından uzman desteği kolaylıkla sorunun çözümüne katkı yapabilmekte ve mağduriyetler sona ermektedir.
  • Karayolları Zorunlu Mali Sorumluluk Poliçesi açısından ise meydana gelen trafik kazaları sebebi ile işleten ve sürücünün tazminat sorumluluğu sigorta şirketleri tarafından korumaya alınmakta ve geçici maluliyet, sürekli maluliyet, vefat tazminatları ile maddi hasara ilişkin zararlar ve araç değer kaybı zararları sigorta şirketlerinin kaza tarihindeki poliçe limitleri ile sınırlı olarak tazminat sorumluluğu borcunu doğurmaktadır. Ancak sigorta şirketlerinin bu hususlarda da minimum ödeme yapmayı ya da hiç ödeme yapmamayı tercih ettikleri görüldüğünden bu hususlarda da uzman yardımına ihtiyaç duyulmaktadır.
  • Kasko Poliçesi açısından araçta meydana gelen hasarların teminat altına alınması karşısında araç rayiç değeri ile sıklıkla sorunlar yaşanmakta ve bu konuda çeşitli haksız uygulamalarla karşılaşılmaktadır.
  • Özel sağlık poliçeleri açısından ise hasta kişilerin hastanede provizyon redleri ya da ödenen bedellerin poliçe kapsamında kalmadığı iddiası ile iade taleplerine karşı müvekkillerimize yoğun destek verilmektedir.
  • Yangın sigortaları açısından ise yangın hadisesinin meydana gelmesinden sonra hızlı bir şekilde delil tespiti işlemleri yapılmakta ve yangın sebebi ile mağduriyet yaşayan insanların gereksiz evrak yoğunluğu ile sigorta şirketleri tarafından da mağdur edilmesinin önüne geçilmeye çalışmakta ve tazminat ödeme süreçleri hızlandırılmaktadır.
  • Yaşanan iş kazaları sebebi ile işverenin sorumluluğunu güvence altına işveren mali sorumluluk poliçesi ise işçinin mağduriyetinin azalması ve işverenin de mevcut sorumluluktan kurtulması adına önemli olup uygulamada mahkeme süreçlerinin takibi ve tazminat ödemelerinin sigorta şirketlerince hızlıca gerçekleştirilebilmesi adına uzman desteği alınması elzemdir.